Ideile marete nu se nasc in brainstorming. Se nasc cand esti singur, sincer si documentat
Ce m-a invatat Ogilvy despre creativitate, ce nu-ti spune nimeni la conferinte.

Intr-o lume in care "creativitatea" e confundata cu post-it-uri colorate si idei aruncate pe un perete, am inteles ca marile idei nu apar in mijlocul zgomotului. Ele vin cand esti singur, sincer si documentat. Nu cand incerci sa impresionezi colegii sau clientul cu buzzwords, ci cand stii exact ce promisiune poti sa faci si sa livrezi.
Am invatat asta pe pielea mea. Am fost in sali de sedinte unde totul suna "wow" si rezultatele au fost "meh". Si am avut si acele momente de liniste, cand stai cu brief-ul in fata si nu incerci sa fii creativ, ci sa intelegi. Acolo se nasc ideile mari. Cand nu fugi dupa ceva viral, ci dupa ceva adevarat.
David Ogilvy spunea simplu: "The more you know about the product, the more likely you are to come up with a big idea." Si avea dreptate. Inainte sa creezi, trebuie sa sapi. Sa afli ce conteaza pentru client, ce il doare, ce viseaza. Apoi te intrebi: cum ii schimb eu ziua, saptamana sau viata prin ce vand?
In agentia mea am vazut diferentele dintre ideile frumoase si ideile care vand. Primele se nasc in grup, celelalte in liniste. Cand stai si pui pe hartie tot ce stii despre produs, consumator si piata. Cand renunti la ego si incepi sa asculti.
Ogilvy avea o regula clara: fa-ti temele. Studiaza produsul, studiaza consumatorul, studiaza campaniile din trecut. Nu e sexy, dar e eficient. Iar eficienta, in marketing, bate inspiratia.
In 2025, o idee mareata nu mai e doar un headline memorabil. E o strategie coerenta care tine pe Facebook, TikTok, YouTube Shorts si in feedul de Google. E o promisiune care ramane aceeasi, chiar si cand o comprimi in 6 secunde. O idee mareata e o ancora intr-o lume de scroll infinit.
Cum recunosti o idee mareata:
- O poti spune in 7 cuvinte.
- Promite o transformare.
- Are un element de adevar pe care nu-l poti ignora.
- Poate fi explicata si de catre clientul tau, nu doar de tine.
Ogilvy spunea ca, in lipsa unei idei mari, nicio tehnica nu te salveaza. Azi avem toate tehnicile. Avem AI, automatizari, funnel-uri, pixeli si creatii motion. Dar toate astea sunt caroseria. Ideea e motorul. Daca nu ai una buna, nici nu conteaza cat de bine arata masina.
Asa ca data viitoare cand te asezi sa creezi, incepe altfel. Nu cu un brainstorming. Ci cu o intrebare: "Ce stiu cu adevarat despre produsul asta si despre omul caruia ii vorbesc?"
De acolo porneste totul. De acolo vin ideile care vand. Si poate, intr-o zi, ideile care schimba vieti.
Bogdan Cical | Om de marketing, nu magician
